کمبود آب یک مشکل جهت یافتن منابع آب شیرین برای استفاده است، بحران آب به وضعیتی گفته می شود که در آن آب قابل آشامیدن و غیر آلوده در یک منطقه کمتر از نیاز آن منطقه است. که علت آن استفاده بی رویه از منابع آب شیرین می باشد. کم آبی، به علت خشکسالی، فقدان بارندگی و آلودگی نیز ایجاد می شود. در کنار کمبود آب و مشکل تولید آب سالم، مشکلات دیگری نظیر انتقال آب به مناطق دوردست، کمبود آب برای کشاورزی و دامداری، هدر رفتن آب و مواد معدنی برای آبیاری به روش‌های سنتی و دشواری آبیاری مناطق شیب‌دار و مختلف، از جمله مشکلاتی است که بیشتر کشاورزان و دامداران با آن ها روبرو هستند.
تامین منابع آب شیرین پایدار به یک معضل در بسیاری از کشورهای جهان از تبدیل شده است. افزایش جمعیت و صنعتی شدن جهان از یک سو و از سوی دیگر تغییرات در میزان گرمایش دمای کره زمین که سبب افزایش خشکسالی، طوفان و سیل‌ در اقصی نقاط جهان شده است به مشکلات مربوط به کمبود آب دامن می‌زنند.

 از این رو، این شرکت اقدام به تولید یک سیستم تولید آب پاک با رویکردی جدید به نام (CWPS) برای تولید آب پاک و سیستم آبیاری هوشمند را پیشنهاد می‌دهد. سیستم تولید کننده آب پاک (CWPS)، یک دستگاه ساده و با فناوری خاص که توسط نیروی باد و پنل‌های خورشیدی تغذیه می‌شود و به گونه‌ای طراحی شده است که بتوان آن را براحتی نصب و نگهداری کرد. CWPS آب را از بخار آب موجود در هوا تامین کرده و از آن برای تولید آب استفاده می کند. از این سیستم در هر آب و هوا یا دمای متفاوتی می توان استفاده کرده که کاربردهای زیادی خواهد داشت. از آب پاک تولید شده توسط این دستگاه هم می توان برای نوشیدن یا مصرف معمولی و هم می توان از آن برای آبیاری در کشاورزی استفاده کرد. این دستگاه قادر است شرایط خاک و پارامتر هایی مانند رطوبت و دما اندازه گیری کرده و با توجه به نیاز گیاهان یا درختان آبیاری را به صورت خودکار انجام دهد. همچنین، می‌توان مواد معدنی را که برای رشد گیاهان حیاتی هستند را اضافه کرده تا به همراه آبیاری به ریشه گیاه رسانده شوند. علاوه بر این، دامدارانی که با مشکل آب برای دام های خود مواجه هستند، CWPS می تواند آب مورد نیاز را تولید کرده و در یک مخزن ذخیره کند. از مزیت مهم دیگر سیستم CWPS است که کاملا از سیستم انرژی سبز نظیر انرزی باد و خورشیدی برای تغذیه استفاده می کند.

یک نمونه اولیه از این طرح ساخته شده و در شرایط مختلف مورد آزمایش قرار گرفته شده است. نتایج آزمایشات این دستگاه نشان داد این دستگاه قادر است حدود 500 تا 600 سی‌سی در روز آب از هوا دریافت کرد. (با شرایط حدود 60 درصد رطوبت هوا در دمای 30 درجه). شاید در نظر اول به نظر زیاد نباشد، اما برای آبیاری سبزیجات، کدو، تولید نیشکر و برخی درختان میوه نظیر زیتون و انگور می تواند کافی باشد. این دستگاه با بهره مندی از فناوری های الکتریکی و سنسورها به صورت هوشمند طراحی شده است تا موفق به افزایش راندمان آبیاری شده و با بررسی وضعیت خاک، گیاهان و درختان به اندازه نیازشان آبیاری را انجام داده و از مصرف بی رویه جلوگیری کند. این نوع تولید آب به همراه آبیاری هوشمند ترکیبی از علوم پایه در فیزیک و تکنولوژی روز با استفاده از انرژی نو پایدار می باشد.

در خصوص فروش این محصول، عموماً تمامی افرادی که برای فعالیت های مختلف به آب تمیز نیاز دارند می توانند مشتری ما باشند. با این وجود، کشاورزان مشتریان اصلی ما هستند زیرا با استفاده از این دستگاه قادر به افزایش راندمان آبیاری خود خواهند بود. سازمان های دولتی مانند ادارات کشاورزی و محیط زیست می توانند با اختصاص تسهیلات مالی به افرادی که مایل به استفاده از محصولات ما هستند، مشتریان ما باشند. همچنین دامداران می توانند از این دستگاه برای دام های خود در مراتع دوردست و یا مزارع خود استفاده کنند.

ما مشتاق تحقق این پروژه به عنوان یک پژوهش کارآمد هستیم و تلاش داریم تا به عنوان یک گروه متخصص در بخش انرژی های سبز و تجدید پذیر دیده شویم تا به کمک آن بتوان برای تولید آب به مردم کمک کرده و دسترسی به منابع آب شیرین یا انتقال آن را فراهم سازیم.

  • تیمی که بر روی این پروژه کار می کند :

امیر احمد دهقانی
پروفسور گروه مهندسی آب، ‌دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مهران رزاقی